Gratis verzending binnen Nederland vanaf €15,-

Er wordt middels een otoscoop in de oor van een hond gekeken.

Oorontsteking bij honden, hoe herken ik het, wat zijn de oorzaken en hoe kan ik het voorkomen?

Oorontsteking is een veel voorkomend probleem bij honden. Het is onder andere te herkennen aan het vele krabben aan de oren. Dit krabben kan leiden tot bloeden. Een behandeling is vervelend voor zowel de hond als de baas en is daarnaast niet geheel zonder risico’s. Wij zeggen daarom, voorkomen is beter dan genezen!

Wat zijn de symptomen van oorontsteking bij een hond?

Ooronsteking is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Schudden met de kop
  • Krabben aan het oor
  • 1 oor ‘hangt’ anders
  • Piepen bij harde aanraking van het oor
  • Stinkende oren
  • Zichtbaar veel oorsmeer in de oorschelp

Wat zijn de oorzaken van een oorontsteking?

Voedsel- of omgevingsallergie
Veel oorontstekingen worden veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem, meestal is dit een allergie. Bacteriën die in en rond deze verzwakte huid leven krijgen hierdoor de kans om een infectie veroorzaken. Door je hond voeding te geven waar je hond niet allergisch of overgevoelig voor is, kan je de huid versterken en dus de kans op oorontstekingen verkleinen of zelfs voorkomen.

Ras/anatomie
Sommige honden maken meer oorsmeer aan dan andere honden zoals een Labrador. Hangende oren zoals bij een Cocker spaniël, een hele nauwe gehoorgang zoals bij de Sharpei of veel haar in de gehoorgang zoals bij de Poedel hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een oorontsteking.

Zwemmen/nattigheid
Honden die veel zwemmen of veel in aanraking komen met water, bijvoorbeeld wanneer de eigenaar het oor teveel schoon maakt, zijn gevoeliger voor een oorontsteking dan andere honden.

Een vreemd voorwerp in het oor
Vreemde voorwerpen zoals een grasaar, kunnen het oor dermate irriteren dat het een ontsteking veroorzaakt. Dit komt met name voor in de warmere seizoenen.

Een oormijt infectie
Een oormijt is een microscopisch klein beestje dat leeft in en rond de gehoorgang van onder andere honden. Het speeksel van de mijt veroorzaakt irritatie waardoor talgklieren meer oorsmeer produceren. Dit komt voornamelijk voor bij puppy’s.

Een tumor of poliep
In een enkel geval is er sprake van een tumor of poliep.

Hoe voorkom je een oorontsteking bij honden?

Je kunt de kans op een oorontsteking kleiner maken door de volgende tips:

Tip 1: Laat een nieuwe pup of kitten altijd eerst controleren bij een dierenarts.
Zo kunnen eventuele gezondheidsproblemen in kaart gebracht worden en kan er direct actie ondernomen worden voordat deze ernstig worden.

Tip 2: Geef voeding van hoge kwaliteit.
Goed voer zorgt voor een gezonde huid. Het binnenste deel van het oor bestaat uit huid, goed voer verminderd daarom de kans op oorontsteking. In geval van een terugkomende oorontsteking is er een grote kans dat je hond overgevoelig is voor bepaalde voedingsbestanddelen.

Tip 3: Geef een preventieve vlooienbehandeling.
Honden die overgevoelig zijn voor vlooien krijgen jeukende bultjes waar de hond vervolgens aan gaat krabben, likken of bijten. Hierdoor raakt de huid beschadigd wat kan leiden tot een oorontsteking. Let er bij een vlooienbehandeling op dat je ook de omgeving van de hond goed behandeld.

Tip 4: Onderhoud de oren van je hond goed.
Indien je hond last heeft van veel oorsmeer, kan je de oren wekelijks of om de week reinigen met een milde oorreiniger. Gebruik hiervoor een oorreiniger die speciaal voor honden is ontwikkeld. Gebruik nooit een wattenstaafje. Hiermee bestaat de kans dat je het oorsmeer alleen maar dieper het oor in duwt en dat je bij een onverwachtse beweging van je hond het oor zelfs beschadigd.

Indien je hond schone oren heeft, kom er dan niet teveel aan. Je kan hierdoor juist voor irritatie zorgen of de aanmaak van teveel oorsmeer activeren. Zorg er daarnaast voor dat de oren nadat ze in aanraking zijn geweest met water (zoals bij wassen of zwemmen) altijd goed gedroogd worden.

Wat moet ik doen bij een (beginnende) oorontsteking van mijn hond?

Heb je het vermoeden dat je hond een oorontsteking heeft? Ga dan altijd met je hond naar de dierenarts. De dierenarts controleert of de oorontsteking niet is doorgeslagen in het middenoor. Een middenoorontsteking is namelijk zeer pijnlijk en brengt je hond helemaal uit balans. Bij een hevige oorontsteking is een behandeling met antibiotica nodig.

Heb je na het lezen van dit artikel het vermoeden dat jouw hond oorontsteking heeft vanwege een voedselallergie?

Wij hebben diverse producten in ons assortiment voor huid/vachtproblemen bij honden. Weet je niet wat het beste product is voor jouw hond? Neem dan gerust contact met ons op. Wij geven je persoonlijk advies over de beste voeding voor je hond.

  • 31(0)497 517 017

webshop@puro.nl