Gratis verzending binnen Nederland vanaf €15,-

Kat die in een hoog gebouw door de raam naar buiten kijkt.

10 tips voor een kat in een appartement

Kun je een kat in een appartement houden? Het antwoord is: ja! Dat kan zeker. Het is natuurlijk wel zo dat het wat kleiner is en dat je kat minder ruimte heeft om de wereld te ontdekken. Daarom hebben we deze blog geschreven, met 10 tips voor een kat houden in een appartement.

Tip 1: Zorg voor privacy

De grootte van je appartement maakt niet veel uit, maar je kat moet zich wel kunnen terugtrekken. Een tweekamerappartement is daarom ideaal, maar je kunt ook een hok, doos of krabton neerzetten waar alleen je kat toegang toe heeft.

Tip 2: Krabben en jagen is een must

Ook voor een binnenkat is krabben en jagen heel belangrijk. Een krabpaal, krabton of krabplank aan de muur is dus essentieel. Maar ook voldoende speeltjes! Let wel op bij veren/muizen die met een touw aan een stok zijn bevestigd. Een kitten kan zichzelf verstrengelen in het touw, dus deze alleen gebruiken als je er zelf bij bent!

Tip 3: Kattenkruid!

De meeste katten vinden kattenkruid enorm lekker. Je kunt het kopen als kruid, in een speeltje of spray. Spray daarmee ligplekken, speeltjes, krabpalen, etc. in en je kat blijft van je bank af 😊.

Tip 4: Scherm je balkon af

Er zijn online talloze tips te vinden om je kat op een appartement toch naar buiten te laten. Hoewel het geen vereiste is, kan het wel lekker zijn. Span een net over je balkon heen en je kat kan ongestoord buiten chillen.

Tip 5: Hou die kattenbak schoon

Een schone kattenbak is altijd essentieel, maar zeker in een appartement. Om je kat tevreden te houden, maar ook om nare luchtjes in je appartement te voorkomen.

Tip 6: Voer- en waterbakken op verschillende plekken

En bij de kattenbak vandaan! Katten zijn namelijk wat kieskeuriger dan honden en daarom is het goed om op verschillende plekken voer en water neer te zetten. Drinkt je kat niet veel water (daar staan ze een beetje om bekend) kun je ook denken aan een waterfontein. Dat maakt het net iets leuker!

Tip 7: Maak ligplekken in de hoogte

Katten vinden het fijn om ‘hoog’ te zitten. Wat je kunt doen is tegen een muur wat stevige wandplanken te bevestigen, zodat je kat in de hoogte kan zitten en liggen (en lekker op je neerkijken 😊).

Tip 8: Begin met een kitten

Een volwassen kat van een huis met veel ruimte naar een appartement met minder ruimte verhuizen kan voor problemen zorgen. Een kitten op een appartement is niet anders gewend. Dat werkt altijd beter en de kitten zal zich meer op zijn gemak voelen.

Tip 9: Mogelijkheid om naar buiten te kijken

Dat is wel een hele belangrijke! Ook al kan de kat niet naar buiten, zijn ze altijd de nieuwsgierige buurvrouwen die graag naar buiten kijken en het interessant vinden wat zich buiten afspeelt. Zorg daarom dat je kat de mogelijkheid heeft om naar buiten te kijken.

Tip 10: Spelen, spelen en nog eens spelen!

Speel dagelijks met je kat. Alleen een muisje of iets anders is niet genoeg. Het hoeven ook geen uren te zijn, een paar minuten is vaak al genoeg.