Gratis verzending binnen Nederland vanaf €15,-

Vermoeide hond die op de vloer ligt.

Gewrichtsproblemen bij Honden: Begrijpen, herkennen en verzorgen

Onze geliefde viervoeters zijn continu in beweging, ze rennen, spelen en houden ons gezelschap. Net als mensen kunnen honden ook te maken krijgen met gewrichtsproblemen die hun levenskwaliteit kunnen beïnvloeden. Het komt vaak voor: wist je dat tot wel 80% van de honden ouder dan 8 jaar, last heeft van gewrichtsproblemen? Maar niet alleen bij oudere honden komen gewrichtsproblemen voor. De gewrichten van grote rassen, honden met overgewicht of zeer actieve honden worden extra belast. Dit kan op den duur leiden tot gewrichtsproblemen, zoals artrose of artritis.

Gezonde gewrichten zijn essentieel voor je hond. Ze maken het bewegen makkelijker en zorgen ervoor dat je viervoeter actief kan blijven. Dit draagt bij aan een gezond leven.

Gewrichtsproblemen bij Honden

Net als mensen kunnen honden last hebben van gewrichtsproblemen. Deze problemen kunnen ontstaan als gevolg van veroudering, genetische aanleg, overmatig gebruik van de gewrichten of door verwondingen. Er zijn verschillende vormen van gewrichtsproblemen zoals:

1. Artrose bij honden:

Artrose, ook wel degeneratieve gewrichtsaandoening genoemd, is een veelvoorkomend probleem bij oudere honden. Het wordt veroorzaakt door de geleidelijke slijtage van het kraakbeen in de gewrichten. Dit leidt tot pijn, stijfheid en beperkte mobiliteit. Oudere honden, vooral grotere rassen, lopen een hoger risico op artrose.

2. Artritis bij honden:

Artritis verwijst naar ontsteking van de gewrichten en kan zowel bij jonge als oudere honden voorkomen. Er zijn verschillende vormen van artritis, waaronder reumatoïde artritis en osteoartritis. Ontstoken gewrichten veroorzaken pijn, zwelling en stijfheid, wat de beweging van de hond kan beperken en ongemak kan veroorzaken.

Herkennen van gewrichtsproblemen bij honden

Het herkennen van gewrichtsproblemen bij honden is cruciaal om tijdig in te kunnen grijpen. Veel voorkomende symptomen zijn:

 1. Moeilijkheden bij opstaan, liggen of zitten: Als je hond moeite heeft om op te staan, te gaan liggen of te gaan zitten, kan dit duiden op gewrichtsproblemen.
 2. Minder actief: Een hond die altijd erg actief is die plotseling niet meer mee wil gaan wandelen, niet meer wil klimmen bijvoorbeeld op de trap of in de auto en vaak gaat liggen kan lijden aan gewrichtspijn.
 3. Zwelling en gevoeligheid: Zwelling rondom de gewrichten en gevoeligheid bij aanraking zijn indicatoren van een ontsteking.
 4. Stijfheid en kreupelheid: Wanneer je hond last heeft van stijfheid na rust, of wanneer hij kreupel of mank loopt, waarbij het van het ene naar het andere been lijkt te wisselen of zelfs door zijn poten zakt kan hij last hebben van gewrichtsproblemen.
 5. Veranderingen in gedrag: Prikkelbaarheid, agressie of terugtrekking, maar ook het vaak likken aan de poten zijn symptomen van pijnlijke gewrichten.

     Verzorging en Behandeling

     Gelukkig zijn er verschillende manieren om honden te helpen die lijden aan gewrichtsproblemen, namelijk:

     1. Dierenartsbezoek: Raadpleeg altijd een dierenarts bij vermoeden van gewrichtsproblemen. Ze kunnen een diagnose stellen en een behandelplan opstellen.
     2. Dieet en gewichtsbeheersing: Een gezond dieet en gewichtsbeheersing zijn cruciaal om extra druk op de gewrichten te voorkomen.
     3. Beweging en oefening: Matige, regelmatige beweging helpt bij het behouden van spiermassa en gewrichtsmobiliteit.
     4. Supplementen: Sommige supplementen zoals gehydroliseerd collageen, glucosamine en chondroïtine kunnen de gezondheid van het kraakbeen ondersteunen. Speciaal voor honden met gewrichtsproblemen heeft Puro een krokante brok ontwikkeld, namelijk Puro Croc Joint & Bone Support. De supplementen gehydroliseerd collageen, glucosamine en chondroïtine zijn verwerkt in deze brok.
     5. Pijnverlichting: Pijnstillers voorgeschreven door de dierenarts kunnen tijdelijke verlichting bieden.

        Gewrichtsproblemen kunnen een grote impact hebben op het welzijn van honden. Met de juiste zorg, aandacht en behandeling kunnen we hun kwaliteit van leven verbeteren. Het herkennen van vroege symptomen en het proactief aanpakken van deze problemen kan ervoor zorgen dat onze trouwe viervoeters genieten van een comfortabel en actief leven, ongeacht hun leeftijd of ras. Vergeet niet dat de dierenarts de beste bron van advies is voor het welzijn van je hond.

        Puro hondenvoeding voor gewrichtsproblemen

        Puro heeft een volledige krokante voeding ontwikkeld, voor volwassen honden die de stofwisseling van de gewrichten ondersteund, namelijk; Puro Croc Joint & Bone. Dit is een krokante honden brok die zeer geschikt is voor honden met gewrichtsproblemen. Deze brok bevat onder andere de volgende ingrediënten;

        • Gelatine hydrolysaat
         De eiwitstructuren van gelatinaat zijn door middel van hydrolyse in kleinere stukjes ‘geknipt’, hierdoor is het collageeneiwit beter opneembaar. Gehydroliseerde collageen eiwitten bevatten goed beschikbare aminozuren die ondersteunend werken voor gewrichtkapsels, botten, huid en pezen.
        • Glucosamine
         Belangrijke bouwstof voor de aanmaak van nieuw kraakbeen en smering van de gewrichten.
        • Chondroïtine
         Chondroïtine is een van de belangrijkste bestanddelen van kraakbeenweefsel. Het komt voor in bindweefsel, kraakbeen pezen en huid.
        • Omega vetzuren
         Deze versterken de werking van Glucosamine en werken daarnaast ook ontstekingsremmend en pijnstillend.

        Daarnaast bevat deze brok extra vitamine E voor een natuurlijke afweer en is de hondenbrok ook nog eens laag in energiegehalte. Hiermee beperk je het risico op overgewicht. Deze brok is tevens geschikt voor de senior hond.