Gratis verzending binnen Nederland vanaf €15,-

Twee honden kijken om hoog naar een zak geperste en krokante hondenbrokken.

Krokante of geperste hondenvoeding, wat is beter?

Geperste voeding

Hoe wordt het gemaakt?

Geperste hondenvoeding wordt met behulp van een korrelpers gemaakt. Met een relatief lage en kortstondige verhitting met behulp van stoom worden negatieve bacteriën gedood en wordt er gebruik gemaakt van de bindende eigenschappen van de ingrediënten.

Door deze kortstondige verhitting (ongeveer 75 graden) worden gevoelige aminozuren en vetzuren nagenoeg niet beschadigd, wat een van de belangrijkste voordelen van geperste hondenvoeding is.


Wat is kenmerkend?

In geperste voeding zitten ontsloten (lees verteerbaar gemaakte) granen, zodat je hond of kat het voer goed kan verteren. Het is compacter van vorm dan krokante voeding: doordat het geperst wordt, zit er minder lucht in de voeding en nemen de brokken ook minder ruimte in de maag in. Dus de maagbelasting van je hond is minimaal.


Waarom geperste voeding?

 • Omdat het voer compacter is, hoef je van geperste voeding kleinere porties te geven ten opzichte van krokante brokken.
 • Omdat de belasting van geperste hondenvoeding op de maag minimaal is, is geperste brok uitermate geschikt voor actieve honden.
 • De brokken zijn beter te combineren met vleesvoeding vanwege dat het verteringsgedrag in de maag hiervan vergelijkbaar is.
 • Ook voor zwangere honden heel goed: een teef heeft soms aan het einde van de zwangerschap minder trek (doordat de puppies tegen de maag drukken), terwijl voedsel dan enorm belangrijk is. Met geperste hondenbrokken krijgen ze dus met kleinere porties genoeg essentiële voedingsstoffen binnen.
 • Doordat geperste voeding minder ruimte in beslag neemt, zijn de verpakkingen ook kleiner en kan het transport efficiënter. Scheelt weer voor het milieu :).
 • De productie van geperste brokken vraagt ook minder energie en laat dus ecologisch gezien een kleinere “pootafdruk” achter.


Krokante voeding

Hoe wordt het gemaakt?

Krokante voeding wordt geëxtrudeerd. Dat wil zeggen dat de granen ontsloten worden met behulp van een extruder. Deze machine werkt met hogere temperaturen en druk, hierdoor is de zetmeelontsluiting nog iets hoger dan bij geperste brokken. Krokante brokken kunnen geproduceerd worden met hogere eiwit- en vetgehaltes. Oliën, vetten en aroma’s kunnen na productie toegevoegd worden waardoor het door sommige moeilijke eters gemakkelijker gegeten wordt.


Wat is kenmerkend?

Krokante hondenbrokken zijn licht verteerbaar en nemen vocht op in de maag. Vaak wordt het laatste gezien als iets alarmerend, maar dat is niet zo. De hond zit sneller vol van het voer. Kenmerkend is ook dat de hond wat harder moet kauwen voor het voer, wat natuurlijk ook goed is voor het gebit.


Waarom krokante voeding?

 • Honden vinden krokante voeding vaak lekkerder, want door de later toegevoegde aroma’s, oliën en vetten ruikt het sterker en heeft het meer smaak.
 • Doordat de hond harder moet kauwen levert krokante voeding een positieve bijdrage aan de tanden van de hond.
 • Doordat oliën en vetten na extrusie nog toegevoegd kunnen worden,
 • Is het mogelijk om een hoger vetgehalte in het voer te behalen.
 • Bij uitstek geschikt voor honden die graag een vol gevoel hebben en honden met grote kauwbehoeftes.


Welke voeding kies je voor jouw hond?

Dat is afhankelijk van de hond die je hebt en je eigen voorkeur. Krokant is niet beter dan geperst en geperst is niet beter dan krokant. Heb je een actieve hond, kun je beter starten met de geperste voeding. Heb je een hond die sowieso heel graag eet, dan kun je beter starten met krokante voeding. Het allerbelangrijkste: ga het niet mengen. De voeding is dusdanig verschillend van samenstelling dat mengen niet goed is.